Probiotiká (baktérie mliečneho kvasenia) sú prospešné formy baktérií nachádzajúce sa najmä v našich črevách. Pre správne fungovanie organizmu sú nevyhnutné! Pomáhajú napríklad stimulovať imunitu, funkciu enzýmov v našom tele a tiež zabezpečujú, aby naše tráviace orgány fungovali tak ako majú. Poďme sa pozrieť na najvýživnejšie a najlepšie prírodné probiotiká.
Obsah článku (Navigácia):
Máte dostatok probiotík vo vašej strave?
Sú dva spôsoby ako si udržiavať zdravú črevnú mikroflóru:
1) jesť dostatok potravín s obsahom probiotík
2) užívať probiotické doplnky výživy
Zdroje probiotík vo forme potravín majú tú výhodu, že okrem probiotických baktérií poskytujú telu výživu (mikro- a makronutrienty). Avšak vo všeobecnosti obsahujú nižšie množstvo probiotických baktérií v porovnaní s probiotikami v kapsulách.
Vedci poukazujú na to, že niekedy sa v 1 kapsuli nachádza viac probiotík ako v 8 litroch jogurtu!
Preto sa ako najlepšia osvedčila kombinácia oboch spôsobov prijímania probiotík (prírodné probiotiká + doplnky výživy).
Prečo jesť prírodné probiotiká?
Ak budete mať dostatok probiotík, vaše zdravie sa vám poďakuje:
- silnejšou imunitou
- zníženým rizikom nachladnutia, chrípky a iných infekčných ochorení
- zlepšeným trávením
- znížením hmotnosti
- zvýšenou energiou
- zdravšou kožou
- zníženým zápachom z úst
- úľavou od depresie
- zníženým rizikom vzniku alergií a ekzému
12 probiotických jedál priamo z prírody
1. Kefír – vzniká keď ku kefírovým zrnám pridáme mlieko. Ak trpíte neznášanlivosťou mlieka (laktózová intolerancia), môžete použiť pri príprave aj rastlinné mlieka (napríklad kokosové, mandľové, sójové a i.). Kefír má mierne kyslú chuť. Môže obsahovať až okolo 20 probiotických kmeňov (kokosový kefír ich má trochu menej). Kefír znižuje laktózovú intoleranciu [1].
Medzi jeho ďalšie prospešné vlastnosti patria: protinádorová a antimikrobiálna činnosť, je skvelý antioxidant a imunomodulátor (pozitívne vplýva na imunitu) [2].
2. Acidofilné mlieko – inými slovami kravské mlieko obohatené o probiotické kultúry. Vďaka nižšiemu obsahu laktózy by malo byť vhodné aj pre ľudí s intoleranciou laktózy (to ale záleží od stupňa závažnosti – musíte otestovať sami na sebe). Majte na pamäti, že Acidko nie je až tak vhodným nápojom v prípade, ak chcete doplniť prírodné probiotiká. Obsahuje totiž veľa cukru a málo probiotík.
3. Kyslá kapusta a kimchi – sú to fermentované potraviny. Majú vysoký obsah enzýmov a tým výrazne napomáhajú tráveniu. S kimchi sa môžete stretnúť napríklad v predajniach s ázijskými potravinami. Kimchi sa skladá z rôznych druhov fermentovanej zeleniny, napríklad: čínska kapusta, reďkovka, uhorky…
4. Jogurt – patrí medzi najznámejšie prírodné probiotiká. Okrem probiotík je jogurt významným zdrojom bielkovín, vápnika a vitamínu D. Môže byť z kravského, kozieho alebo ovčieho mlieka (po novom nájdeme napríklad aj kokosové alebo sójové jogurty). Pasterizáciou ale dochádza k vyhubeniu všetkých baktérií – aj tých prospešných. Tento nedostatok vyriešili výrobcovia tak, že začali pridávať probiotiká do jogurtov po pasterizácii (tzv. fortifikácia potravín). Preto si dávajte pozor, aby ste si vybrali tie, ktoré sú obohatené o „živé kultúry“ (napríklad o najznámejšie kmene Lactobacillus a Bifidobacterium).
5. Zrejúci syr – veľa syrov vzniká fermentáciou, ale nie všetky fermentované syry vám dodajú probiotiká. Len niektoré kmene prítomné v syroch sú odolné voči nehostinnému prostrediu nášho tráviaceho traktu. Medzi tie, schopné prejsť tráviacim traktom až do čriev, patria napríklad syry cheddar, gouda, parmezán alebo ementál.
6. Bryndza – patrí medzi najlepšie prírodné probiotiká, pretože je jedným z ich najhodnotnejších zdrojov. Môže obsahovať až do 30 probiotických kmeňov. Tiež obsahuje aj mnohé vitamíny skupiny B. V obchode si ale vyberajte radšej ovčiu a nepasterizovanú – poskytne nám omnoho väčšie množstvo výživnejších látok. Ak zvolíte pravú bryndzu z vysokohorského prostredia, obsah probiotík môže byť niekoľkonásobne vyšší!
7. Kombucha – alebo fermentovaný čierny čaj so symbiotickými kultúrami baktérií a kvasiniek. Výsledkom je šumivý nápoj s mierne sladkou chuťou. Kombuchu poznáme už viac ako 2000 rokov. Pôvod má v Japonsku. Medzi jej pozitíva patrí, že zvyšuje energiu, podporuje trávenie a podieľa sa na detoxikácii pečene.
8. Natto – ďalšia japonská špecialita z fermentovaných sójových bôbov. Okrem probiotík obsahuje protizápalový enzým nattokinázu, ktorá pomáha v boji proti rakovine. Je tiež zdrojom vitamínu K2 (dôležitý pre kardiovaskulárne zdravie, zdravé kosti a prevenciu vrások).
9. Jablčný ocot – okrem toho, že je zdroj probiotík tiež pomáha pri regulácii krvného tlaku, cholesterolu diabetu a hmotnosti. Stačí čajová lyžička denne, alebo ho môžete skúsiť pridať do zálievok šalátov.
10. Kvasené uhorky – vyberajte hlavne tie, naložené vo vode s morskou soľou miesto tých naložených v octe. Ocot totiž zabraňuje rastu prospešných baktérií.
11. Tempeh – tento tradičný pokrm pochádza z Indonézie. Tiež patrí medzi jedlá ktoré vznikli fermentáciou sójových bôbov. Používa sa aj ako náhrada mäsa pre vegánov.
12. Miso – tradičné japonské korenie. Vzniká fermentovaním jačmeňa, hnedej ryže alebo sójových bôbov s koji (huba Aspergillus oryzae). Polievka je najobľúbenejší spôsob konzumácie, kedy zmiešate miso s teplou vodou (nie horúcou, nech nezničíte probiotiká). Ukázalo sa, že stimuluje tráviaci trakt, imunitný systém, a redukuje riziko vzniku rakoviny.
Záver
Máte mnoho možností ako si spestriť svoj jedálniček, a tým zlepšiť svoje zdravie.
V článku ste sa dočítali, ktoré sú najlepšie prírodné probiotiká. Ak tieto probiotiká u vás nie sú dostupné, môžete siahnuť po doplnkoch výživy, ktoré si môžete vybrať presne podľa vášho problému:
- problémy s trávením (hnačka, zápcha, nafukovanie)
- oslabená imunita
- alergia a ekzémy
- ak užívate antibiotiká
- probiotiká vhodné na detoxikáciu
Chcete vedieť, ktoré sú najlepšie probiotiká na trhu? Odporúčam vám prečítať si tento článok, kde boli rozobraté jednotlivé aspekty kvalitného probiotika. Na jeho konci sú aj odporúčania na konkrétne produkty.
Zdroje:
- PubMed – vedecká štúdia o tom, ako kefír napomáha pri trávení laktózy a laktózovej intolerancii
- PubMed – vedecká štúdia o ostatných pozitívnych účinkoch kefíru
Poznámka:
Na našej stránke sme do kategórie „prírodné“ zaradili tie, ktoré neobsahujú navyše žiadne umelé farbivá, konzervanty, cukor a väčšinou ani lepok, laktózu a iné alergény.
Probiotiká v tejto kategórií, s kapsulou ako liekovou formou sú väčšinou vhodné aj pre vegánov (sú certifikované aj spoločnosťou KOSHER). Ich kapsula je tvorená rastlinnou HPMC (hydroxypropylmethylcelulóza). Neobsahujú žiadne vedľajšie produkty živočíšneho pôvodu. Získava sa z čisteného bavlníka alebo z drevených vlákien.